Let op: Deze CAT is afgewezen voor publicatie.
Dat betekent dat de CAT nog niet aan alle kwaliteitseisen van Omni Cura Academy voldoet.
Het aanbieden van familieaanwezigheid bij reanimatie om de kans op PTSS te verminderen.
Algemene Gegevens
De auteursgegevens worden niet getoond omdat deze CAT is afgewezen.
De Aanbeveling
Deze CAT is afgewezen, omdat (nog) niet voldaan is aan belangrijke items van onze checklist. Hierdoor kan niet worden gegarandeerd dat de aanbeveling correct is en hebben we deze hier verborgen.
Algemene
Feedback
Je hebt een prachtige start gemaakt voor een CAT! Helder en bondig opgeschreven, goed gedaan. Er missen nog een paar kwaliteitseisen én bovendien een autorisator.

Stap 1: Ask
Klinisch Scenario
PICO
De Vraag

Stap 2: Acquire
De Zoekstrategie
Zoektermen: ‘family presence during resuscitation’, FPDR, ‘family presence’, ‘family-witnessed resuscitation’, reduce PTSD, ‘post traumatic stress disorder’, *resuscitation, psychological outcome.
Databanken: CINAHL, Medline, Pubmed, Cochrane Library
Na invulling van de zoektermen kwamen er in totaal 190 resultaten. De zoektocht in de verschillende databanken leverde de volgende resultaten op: Medline 14, Pubmed 41, CINAHL 112 en Cochrane Library 23. Van deze 190 resultaten bleken er uiteindelijk, na onderstaande in- en exclusiecriteria, 6 potentieel bruikbaar.
Inclusiecriteria: Engelstalig, onderzoeken onder een volwassenpatiënten en -familiepopulatie, onderzoeken in het ziekenhuis en prehospitaal.
Exclusiecriteria: Onderzoeken onder kinderen, onderzoeken naar de meningen van zorgverleners en studies die geen onderzoek deden naar psychologische effecten.
De drie artikelen die uiteindelijk zijn gekozen geven het best antwoord op de onderzoeksvraag en bestaan uit het recentste bewijs en het hoogste level of evidence.
Levels of evidence:
1. De RCT van Jabre et al1 bestaat uit niveau A2;
2. De systematische review van Oczkowski et al2 bestaat uit niveau A2;
3. De CCT van Soleimanpour et al3 bestaat uit niveau B.
De complete zoekstrategie is te vinden in de flowchart (deze is niet bijgevoegd).

Stap 3: Appraise
De Kritische Beoordeling
1. De RCT van Jabre et al (2013)1 bestaat uit niveau A2.
Studiezwakheden:
* Het onderzoek vond in Frankrijk plaats;
* Het onderzoek vond alleen prehospitaal plaats;
* Niet alle patiënten overleden in deze populatie; dit kan invloed hebben op de incidentie van PTSS-symptomen, omdat deze verband houden met posttraumatisch verdriet.
* De familieleden hadden verschillende relaties met de patiënt.
2. De systematische review van Oczkowski et al (2015)2 bestaat uit niveau A2.
Studiezwakheden:
* In de systematische review zijn een klein aantal studies opgenomen (slechts vier); deze zijn allen klein in omvang en van matige kwaliteit.
* De generaliseerbaarheid van het onderzoek is beperkt, doordat alle studies onderzoek deden naar reanimaties buiten het ziekenhuis.
3. De CCT van Soleimanpour et al (2017) 3 bestaat uit niveau B.
Studiezwakheden:
* Het onderzoek bevat een kleine onderzoekspopulatie.
* De generaliseerbaarheid van het onderzoek is beperkt doordat het onderzoek werd uitgevoerd in één ziekenhuis, in Iran.
* Doordat familieleden die niet aanwezig wilden zijn bij de reanimatie werden uitgesloten van het onderzoek, is niet onderzocht wat de reanimatie voor effect heeft op PTSS, angst en depressie uitkomsten voor deze doelgroep.
De Resultaten
De systematische review en meta-analyse, door Oczkowski et al (2015)2, includeerde vier RCT’s waarbij het effect van familieaanwezigheid tijdens reanimatie werd vergeleken met de gebruikelijke methode. Primaire uitkomsten waren patiëntensterfte, kwaliteit van reanimatie en psychologische effecten op de familieleden. Drie van deze RCT’s werden uitgevoerd onder volwassenpatiënten; één onder kinderpatiënten. Al deze onderzoeken vonden buiten het ziekenhuis plaats. De RCT’s toonden aan dat familieaanwezigheid bij reanimatie zorgt voor een lagere IES-score dan familieleden die niet aanwezig waren.
Soleimanpour et al (2017) onderzocht 133 familieleden van naasten die een reanimatie ondergingen op de spoedafdeling van een ziekenhuis in Iran3. De interventiegroep bestond uit 74 deelnemers die tijdens de reanimatie door een verpleegkundige volgens een protocol mentaal werden ondersteund. De controlegroep bestond uit 59 familieleden die tijdens de reanimatie niet werden ondersteund. Negentig dagen na de reanimatie werden alle familieleden telefonisch geïnterviewd door een onderzoeker, aan de hand van onder andere de IES-score. Hiermee werd een significant verschil aangetoond: in de interventiegroep vertoonden 10 familieleden (17%) PTSS-symptomen, in vergelijking met 46 familieleden (62%) in de controlegroep.

Stap 4: Apply
De Conclusie
De Aanbeveling
Deze CAT is afgewezen, omdat (nog) niet voldaan is aan belangrijke items van onze checklist. Hierdoor kan niet worden gegarandeerd dat de aanbeveling correct is en hebben we deze hier verborgen.

Stap 5: Assess
Toepassing in de praktijk

Bronvermelding
2. Oczkowski, S.J.W., Mazzetti, I., Cupido, C. & Fox-Robichaud, A.E. (2015). The offering of family presence during resuscitation: a systematic review and meta-analysis. Journal of Intensive Care, 41(3), 1-11. doi: 10.1186/s40560-015-0107-2
3. Soleimanpour, H., Tabrizi, J.S., Rouhi, A.J., Golzari, S.E.J., Mahmoodpoor, A., Esfanjani, R.M. & Soleimanpour, M. (2017). Psychological effects on patient’s relatives regarding their presence during resuscitation. Journal of Cardiovascular and Thoracic Research, 9(2), 113-117. doi: 10.15171/jcvtr.2017.19
4. IC Connect (z.d.). Post intensive care syndroom (PICS) en PICS-familie. Geraadpleegd op 25 oktober 2019 op https://www.icconnect.nl/
5. FCIC (z.d.). De uitdaging: de impact van een IC-opname beperken door persoonsgerichte zorg. Geraadpleegd op 6 november 2019 op https://www.fcic.nl/